Siguranța circulației pe rețeaua feroviară din România este în orice moment parametrul cheie pentru toate acțiunile și performanțele CFR, vizând permanent, zi și noapte, vara și iarna, reducerea riscurilor pentru călători, pentru mărfurile transportate, pentru personalul propriu și al clienților, pentru mediu și comunitățile locale.
Rețeaua gestionată de CFR este una dintre cele mai sigure din Europa, numărul de accidente sau incidente fiind foarte redus, comparativ cu starea tehnică a infrastructurii.
Siguranța circulației feroviare nu se rezumă doar la asigurarea de echipamente și tehnologii adecvate, sau întreținerea infrastructurii existente, ci și la acțiuni continue de prevenire, control și educare a personalului propriu.
Strategia Companiei Naționale de Căi Ferate “CFR”-SA pentru siguranța feroviară
Accidente / incidente de cale ferată
La data de 1 mai 2010 a intrat în vigoare „Regulamentul de investigare accidentelor şi a incidentelor, de dezvoltare şi îmbunătăţire a siguranţei feroviare pe căile ferate şi pe reţeaua de transport cu metroul din România” aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 117 / 17.02.2010, care stabileşte un nou sistem de încadrare a accidentelor / incidentelor feroviare bazat pe legislaţia europeanã din domeniul feroviar.
Aici puteţi vizualiza o analiză sintetică a accidentelor / incidentelor feroviare produse în perioada 2010 - 2021, încadrate corespunzător prevederilor acestui Regulament
Certificate forta majora
Act de constatare forta majora jud Braila
Act de constatare forta majora jud Buzau
Act de constatare forta majora jud Calarasi si Tulcea
Act de constatare forta majora jud Constanta
Act de constatare forta majora jud Galati
Mijloace de intervenţie
În cazul unor accidente / incidente feroviare, sau în cazul producerii unor deraieri ale materialului rulant datorate calamităţilor naturale, pentru restabilirea circulaţiei trenurilor sunt utilizate mijloacele de intervenţie. Ansamblul de măsuri luate de CFR SA pentru restabilirea circulaţiei feroviare cât mai curând posibil, precum şi dispoziţiile de a deplasa la locul respectiv mijloacele de intervenţie (tren macara, vagon specializat cu vinciuri hidraulice), sunt coordonate de Revizoratul General de Siguranţa Circulaţiei Feroviare. Aici, puteţi afla mai multe despre mijloacele de interventie existente utilizate pentru restabilirea circulaţiei dupã producerea unui accident / incident feroviar.
Documentul de Referinţă al Rețelei CFR
Document de Referinţă al Reţelei (DRR) este elaborat de CFR pentru a descrie serviciile pe care CFR le oferă clienţilor care doresc să opereze trenuri pe infrastructura feroviară administrată de CFR.
DRR 2023 DRR 2024 Proiect ARHIVA Proceduri Operationale
ANUNŢURI
- Anunțul de recrutare pentru poziția de membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Căi Ferate „CFR” - S.A.
- Anunt privind extinderea perioadei de depunere a documentelor pentru ocuparea postului de Director Financiar Interimar al CNCF „CFR” – SA
- Anunt privind Ocuparea postului de Director Financiar Interimar al CNCF „CFR” – SA
- Anunțul de prelungire a procedurii de recrutare pentru pozițiile de membri în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Căi Ferate „CFR” - SA
- Anunt de recrutare pentru pozitiile de membri in Consiliul de Administratie al CNCF "CFR"
- Achiziţii publice