COMUNICAT DE PRESĂ‚ 07.09.2009

Bilanţul activităţii Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” SA

în perioada 01.01.2009 – 30.06.2009

Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA a înregistrat în primele 6 luni din 2009 o cifră de afaceri de 494.679.486 lei, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când cifra de afaceri a fost de 549.349.661 lei.

În primele şase luni ale anului 2009, CNCF CFR SA a asigurat coordonarea circulaţiei pentru un număr mediu zilnic de 1.774 trenuri de călători ale Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători, 137 trenuri de marfă ale Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă şi 566 trenuri de călători şi marfă pentru operatorii feroviari privaţi.

CNCF CFR SA înregistrează la 31.07.2009 datorii în valoare totală de 2.831.077.255 lei, din care 830.003.928 lei la bugetul de stat şi 1.271.663.081 lei la societăţile distribuitoare de energie electrică. De asemenea, creanţele operatorilor de transport către companie, în această perioadă, se ridică la 862.929.770 lei.

Principala sursă de venit a Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” S.A. o reprezintă Taxa de Utilizare a Infrastructurii Feroviare (TUI) cu o pondere de 96% din total venituri, veniturile bugetare având o pondere de 4%.

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA desfăşoară o activitate de interes public naţional – realizarea transportului feroviar pe calea ferată -, un serviciu public esenţial pentru societate şi contribuie la libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi a bunurilor în interiorul ţării şi peste graniţă, în condiţii ecologice, eficiente şi de siguranţă.