UIC

UIC – UNIUNEA INTERNAŢIONALĂ A CĂILOR FERATE  https://uic.org/

 

 

Înfiinţarea UIC a fost propusă la conferinţa de la Portoroz în noiembrie 1921 de către Ing. Alexandru Perieţeanu, Director General al CFR între anii 1914-1918 şi 1921-1927. Acesta care a susţinut ideea de înfiinţare a unei asociaţii feroviare europene şi a propus ca toate principiile pentru standardizarea exploatării feroviare să fie ratificate la scară internaţională.

În prezent UIC este organizaţie ne-guvernamentală, multilaterală, de colaborare în domeniul transportului feroviar, care are ca scop promovarea cooperării între căile ferate membre şi a transportului feroviar în general, dezvoltarea interoperabilităţii şi ameliorarea competitivităţii transportului feroviar în raport cu celelalte moduri de transport. 

Pentru aceasta, UIC elaborează norme, dispoziţii şi recomandări, lansează şi girează proiecte şi studii internaţionale, favorizează schimbul de informaţii şi de experienţă.

În perioada 2005-2006, a avut loc un amplu proces de reorganizare a UIC, prin care organizaţia s-a re-poziţionat în raport cu Uniunea Europeană şi cu evoluţiile mondiale, iar structura UIC a fost adaptată corespunzător pentru a conferi o dimensiune mondială organizării şi activităţii sale. Ca urmare a acestui proces de reformă a UIC și de regionalizare pe criterii geografice a activităților, începând cu 2006 au fost create Adunări Regionale UIC ale diferitelor regiuni: Asia, Africa, Europa, Orientul Mijlociu și America. În prezent UIC are un număr de 218 membri, care aparţin următoarelor categorii:

  • membri activi, incluzând operatori feroviari şi administratori de infrastructură din Europa precum şi entități feroviare din Africa de Nord, Orientul Mijlociu, India, Pakistan, Japonia, China si Africa de Sud;

  • membri asociaţi, incluzând majoritatea entităților feroviare din Asia, Africa, America şi Australia;

  • membri afiliaţi, care sunt companii care realizează activităţi complementare celor realizate de întreprinderile feroviare (transport public, vagoane de dormit, catering etc.).

Căile Ferate Române se numără printre membrii fondatori ai UIC (1922).

Vă rugăm activați JavaScript în browser pentru a utiliza toate funcționalitățile acestui site web apoi reîncărcați pagina.
Skip to content