Precizare_pod CFR Herastrau_pro tv

Timp de lectură: 4 minute

Direcţia Relaţii Internaţionale şi Mass-Media

Serviciul Relaţii Mass-Media                                                                                          Tel/Fax: 021.317.74.38 Tel.CFR 122312;

Nr.7/3/119/06.04.2015

 

 

PRECIZARE

 

 

În materialul jurnalistic intitulat Neglijenţa CFR în cazul tinerilor electrocutaţi pe un pod, în Capitală. Cum putea fi evitat accidentul din Parcul Herăstrău, difuzat vineri 03 aprilie 2015, în jurnalul de la ora 19.00, reprezentanţii postului PRO TV au acuzat în mod public compania CFR SA că nu a oferit o explicaţie legată de această situaţie periculoasă, ci doar au citat legea care îi pedepseşte pe oameni, dacă se urcă pe pasarela feroviară şi au prezentat două fotografii în care se văd placuţele pe care este mesajul “accesul interzis“.

 

Pentru informarea corectă a opiniei publice, redăm mai jos răspunsul integral transmis vineri 3 aprilie 2015, ora 14.59, domnişoarei Nadia Nechifor, reporter PRO TV (pe adresă electronică de pe care s-a primit şi solicitarea scrisă):

 

Către,

Postul de Televiziune PRO TV

În atenţia:

Dnei./Drei. Nadia Nechifor

 

Informaţiile de mai jos reprezintă punctul de vedere oficial al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA:

 

Podul de cale ferată din zona Parcului Herăstrău este situat pe magistrala 800 Bucureşti – Constanţa şi are montate, în conformitate cu prevederile Legii 289/2005, panouri de avertizare, pe tablier şi braţe, inscripţionate cu mesajele Zonă de Siguranţă Feroviară (20 m de la axul căii ferate) Accesul interzis personelor neautorizate (Art. 1, legea 289/2005) şi Atenţie, pericol de electrocutare! (poze ataşate).

Obiectivul asigură doar infrastructura necesară traficului feroviar, fiind prevăzut conform legislaţiei cu trotuar şi scări tehnologice, construite special pentru accesul şi deplasarea personalului feroviar autorizat (revizor de cale), care asigură revizia tehnică a lucrărilor de artă (pe şi sub pod) şi a liniei de cale ferată (poză ataşată).

 

Este important să informăm opinia publică despre faptul că deplasareacetăţeniilor în zona podului feroviar din Parcul Herăstrău este posibilă doar pe aleea pietonală de sub pod, care permite travesarea parcului/lacului în condiţii de siguranţă(poză ataşată).

 

Referitor la accidentul înregistrat joi 2 aprilie 2015, menţionăm că acesta s-a produs în momentul în care cei doi tineri s-au urcat voit pe unul din cele două tabliere metalice ale podului şi au intrat practic în zona de influenţă a firului de contact, un tablier având o înălţime de 3-4 m(poză ataşată).

 

Legea 289/2005, privind privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în domeniul transportului pe calea ferată

Art. 1

(1) Se interzice accesul persoanelor neautorizate în zona de siguranţă a infrastructurii feroviare publice.

(2) Zona de siguranţă a infrastructurii feroviare publice cuprinde fâşiile de teren, în limita a 20 m fiecare, situate de o parte şi de alta a axei căii ferate, necesare pentru amplasarea instalaţiilor de semnalizare şi de siguranţa circulaţiei şi a celorlalte instalaţii de conducere operativă a circulaţiei trenurilor, precum şi a instalaţiilor şi lucrărilor de protecţie a mediului. Pe teritoriul localităţilor zonele de siguranţă vor fi în mod obligatoriu semnalizate.

Art. 3

(1) Persoană neautorizată este, în înţelesul art. 1 şi 2, orice persoană care nu are calitatea de angajat al căilor ferate sau care, deşi are această calitate, nu are atribuţii de serviciu în zonele de siguranţă a infrastructurii feroviare publice sau, după caz, în zonele prevăzute la art. 2.

Pentru traversarea căii ferate în zona respectivă există o alee pietonală care subtraversează podul respectiv. (vezi foto).

Art. 4

(1) Fapta persoanei neautorizate de a pătrunde, fără drept, în zonele prevăzute la art. 1 şi 2 şi de a refuza părăsirea lor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amendă de la 300 lei la 15.000 lei sau cu închisoare de la 3 luni la 1 an.

 

Menţionăm că răspunsul transmis în format electronic a fost însoţit, aşa cum s-a menţionat şi pe postul de televiziune, şi de 2 fotografii pentru a demonstra că pe podul respectiv sunt montate panourilor inscripţionate cu mesajele de avertizare aşa cum prevede legea, precum şi o fotografie cu aleea pietonală de sub podul de cale ferată, care permite oamenilor deplasarea/traversarea în condiţii de siguranţă. Fotografiile au fost realizate pe podul CFR din parcul Herăstrău chiar în dimineaţa zilei de vineri 3 aprilie 2015.

Vă rugăm activați JavaScript în browser pentru a utiliza toate funcționalitățile acestui site web apoi reîncărcați pagina.
Skip to content