BIROUL DE PRESĂ‚, INFORMAŢII ȘI RELAŢII CU PUBLICUL
Nr:1/2/213/04.07.2012
Furturile de componente feroviare produc întârzierimajore în circulaţia trenurilor
Bucureşti, 4 iulie 2012
Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA vă informează că din cauza furturilor de componente feroviare produse în cursul nopţii pe relaţiile Ploieşti Est – Ploieşti Sud şi Crivina – Brazi, circulaţia feroviară se desfăşoară la cale liberă, cu verificarea pe teren a poziţiei aparatelor de cale pe toate secţiunile afectate, iar trenurile înregistrează întârzieri majore la sosire în staţia Bucureşti Nord.
Persoane necunoscute au sustras în cursul nopţii aproximativ 130 de relee din componenţa instalaţiei de dirijare a traficului, acţiune infracţională care are impact direct asupra siguranţei circulaţiei trenurilor şi care provoacă perturbări majore în graficul de circulaţie a trenurilor care sosesc şi pleacă din/spre Moldova şi Ardeal.
Din cauza acţiunilor de sustragere de componente feroviare, săvârşite în cursul nopţii de 3 spre 4 iulie a.c., între staţiile Ploieşti Est – Ploieşti Sud şi Crivina – Brazi, 18 trenuri de călători au înregistrat în această dimineaţă întârzieri totale de 417 minute la sosire în Bucureşti Nord. Până la finalizarea lucrărilor de remediere a defecţiunilor şi de înlocuire a celor 130 de relee sustrase, toate trenurile sosesc şi pleacă cu întârzieri din Gara de Nord.
Echipele de intervenţie feroviare desfăşoară lucrări pentru înlocuirea componentelor feroviare sustrase şi de remediere a defecţiunilor survenite la instalaţiile de dirijare a traficului, în urma savârşirii acestor acţiuni infracţionale.
Reamintim că achiţionarea materialelor feroase şi neferoase utilizate în activitatea feroviară este interzisă şi constituie contravenţie sancţionată cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei, potrivit OUG 31/2011, iar cei care vor săvârşi această contravenţie vor achita, pe lângă amenda contravenţională, şi un tarif cu titlu de tarif de despăgubire, în cuantum egal cu valoarea elementelor feroviare în cauză, şi a manoperei aferente.
Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de aceste acţiuni de sustragere a componentelor feroviare, care de altfel produc şi perturbaţii majore în circulaţia şi manevra trenurilor, şi îi asigură că toate măsurile operative întreprinse au ca principal scop derularea circulaţiei în condiţii de siguranţă şi fără întârzieri.
……………………………………………………………………………………………………………………………………
Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA – companie care administrează infrastructura feroviară publică – desfăşoară o activitate de interes public şi contribuie la libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi a bunurilor în interiorul ţării şi peste graniţă, în condiţii ecologice, eficiente şi de siguranţă.
Șef birou,
Oana Brânzan